Έχει κι ένα επίτευγμα η σημερινή δημοσιογραφία.Δίνοντας λόγο σε αμόρφωτους παρουσιάζει την κοινωνική αμάθεια.
Όσκαρ Ουάιλντ

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Living the Swing... In Athens...


Η ιστορία

Το swing γεννήθηκε ,αντιδραστικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και των περιορισμένων ελευθεριών. Η εικόνα ενός μπαρ. που λειτουργεί παράνομα και προσφέρει άφθονα το νομοθετικά απαγορευμένο αλκοόλ σε ανθρώπους που θέλουν να εκτονωθούν και να ξεσπάσουν κόντρα στην συντηρητική τάξη πραγμάτων της εποχής, είναι η πλέον αντιπροσωπευτική της “Swing era” που εκκινείται στα “ασπρόμαυρα” '20s. Αυτή, ήταν μία αντίδραση εκπεφρασμένη μέσα από τα πιο δημιουργικά και ριζοσπαστικά μέσα. Τη μουσική και το χορό.

Η συνέχεια στην Αθήνα

Σήμερα, χώροι της γραφικής Αθήνας φιλοξενούν τη διαχρονική αντίδραση του swing. Τα γλυκά, ρετρό '20s περνάνε στη φάση της εξέλιξης και της μοντερνοποίησης. Υπάρχει ένας κύκλος δημιουργικών ανθρώπων που τρέχουν με συνέπεια και μεράκι την ιδεολογική βάση του “καλού παιδιού της jazz”. Το swing και το lindy hop ως εγγενή στοιχεία της jazz κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό στην Αθήνα και όχι μόνο. Και αυτό γιατί καλύπτει μία βασική ανάγκη. Την απόδραση από την καθημερινότητα, την ατομική πραγματικότητα. Ο κόσμος ξεσπάει, εκτονώνεται, εκφράζεται και παραμερίζει για λίγο τα προβλήματά του. Το swing ως θεματική, παραπέμπει σε μία άλλη εποχή. Και αυτό αρέσει. Γίνεται ένα flashback σε εκείνο το μπαρ με τον κόσμο να χορεύει και να ακούει μουσική πλήρως απελευθερωμένος. Πρόκειται για μία “παράνομη” απελευθέρωση. Πιο επίκαιρο από ποτέ, αν μη τι άλλο.

Εξωστρέφεια και social dance

Η μουσική του σε επηρεάζει. Είναι αδύνατο να ακούς swing και να μην κουνάς τα πόδια σου στο ρυθμό. Εντάξει, μπορεί να μην χορεύεις δημόσια γιατί είσαι ντροπαλός. Αν βρεθείς, βέβαια, σε ένα από τα στέκια του swing-κοινού της Αθήνας θα καταλάβεις πως κάτι τέτοιο είναι απλά ανέφικτο. Γιατί, εκεί το swing υπονομεύει ξεκάθαρα όποια εσωστρέφεια και εξάρει δυναμικά την εξωστρέφεια. Χορός και μουσική είναι τα κύρια εκφραστικά μέσα. Τα εβδομαδιαία party και τα συχνά events δείχνουν να λειτουργούν ως αφορμή για μία ακόμη τυχαία συνάντηση, μάλλον προμελετημένο έγκλημα, μεταξύ γνωστών-αγνώστων. Ο κόσμος ξεσκάει. Και πέρα από αυτό, κοινωνικοποιείται, γνωρίζει άλλο κόσμο. Αναπόφευκτη η ρομαντική διάθεση σε μία τέτοια κατάσταση.

Συναισθήματα

Το swing σε φορτίζει συναισθηματικά. Σε ανεβάζει, σε κινητοποιεί, σου προκαλεί μία θετική ενέργεια. Επιδρά μέσα σου. Αισιόδοξα. Για τους ανθρώπους, δε που το ζουν καθημερινά και επαγγελματικά είναι μία σχέση δούναι και λαβείν. Και αυτή η συναισθηματική τους επένδυση καταλήγει σε έναν κοινό τόπο, μία συμφωνία. Το swing είναι τρόπος ζωής. Και η σχέση αυτή τροφοδοτείται από την έμπνευση, την δημιουργικότητα και εν τέλει, την αφοσίωση.

Vintage αισθητική

Λόγω του background story, είναι επόμενο πως αγκαλιάζει μία vintage αισθητική. Αυτή πέρα από την επιμέλεια της εικόνας, το πεπαλαιωμένο ντύσιμο που βαφτίζεται μεταμοντέρνα vintage style, εμπεριέχει και τα μουσικά ακούσματα-προτιμήσεις που επαναφέρουν τη swing era στο προσκήνιο. Αυτή η “οικονομική” μόδα, λοιπόν, βρήκε υποστηρικτές στην Αθήνα καλύπτοντας την ανάγκη για κάτι καινούργιο, αλλά παλιό.

Η πρόταση

Ο Βασιλιάς του είδους, Benny Goodman, προτείνει: “After you've done all the work and prepared, what the hell, you might as well go out and have a good time”. Οπότε κάνε ένα διάλειμμα, κάνε ένα quick search για να μάθεις τι παίζει από events και βγες να χορέψεις σε μία άλλη εποχή. Το swing έχει τη γοητεία της παρόρμησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!