Έχει κι ένα επίτευγμα η σημερινή δημοσιογραφία.Δίνοντας λόγο σε αμόρφωτους παρουσιάζει την κοινωνική αμάθεια.
Όσκαρ Ουάιλντ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Χρειαζόμαστε έναν Χέμινγουεϊ για τον 21o αιώνα


Μέσα σ’ αυτόν τον ευρύτερο κλαυθμό και οδυρμό που επικρατεί και τείνει να μας μετατρέψει σε μοιρολάτρες ολκής, τα ΜΜΕ και ειδικότερα τα δελτία ειδήσεων πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους. Υπάρχει ψωμάκι βρε αδελφέ! Γεγονότα, ειδήσεις που πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη(με την πινελιά του δημοσιογραφικού σχολίου, βεβαίως). Ο εμφύλιος στη Λιβύη και ο Καντάφι, τα τελευταία νέα γύρω από την οικονομική κρίση στην καταδικασμένη από πολλούς Ελλάδα, η ενέδρα θανάτου κατά τη διάρκεια ληστείας σε δύο νεαρούς αστυνομικούς που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και έκανε πάλι συμπαθή την Αστυνομία, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και άλλα πολλά.
Την περασμένη εβδομάδα δύο νέα παιδιά ηλικίας 22 και 23 ετών, προσέξτε τις ηλικίες, ήρθαν να θυμίσουν στο νεοέλληνα πως δεν έχει μόνο δικαιώματα μα και υποχρεώσεις και καθήκοντα. Τι εννοώ; Προσφάτως τους κόπηκε το επίδομα του επικινδύνου ενώ την ίδια ώρα υπάρχει τέτοια έλλειψη εξοπλισμού που οι ίδιοι οι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους λεφτά τα αλεξίσφαιρα! Κι όμως βγήκαν στους δρόμους και συνέχισαν την δουλειά τους κανονικά. Και με υψηλό το φρόνιμα της ευθύνης της στολής που φορούσαν(ας παραδειγματιστούν και κάποιοι άλλοι που καταχράζονται την εξουσία που τους προσδίδει αυτή καθεαυτή η στολή) κυνήγησαν τους ληστές μέχρις εσχάτων. Και εν προκειμένω τίθενται αρκετά ερωτήματα όπως: Συντονίστηκε από κανέναν η αποστολή καταδίωξης; Τους έδινε κανείς οδηγίες και κατευθύνσεις ή οι δύο νεαροί αστυνομικοί ήταν ολομόναχοι;
            Και οι δημόσιες δαπάνες πάνε στη Eurovision και τα ίδια νούμερα της τηλεόρασης-σχολιαστές που βγαίνουν και καταδικάζουν το συγκεκριμένο δραματικό γεγονός διαμαρτύρονται για τις φετινές χαμηλές προσδοκίες με τους συμμετέχοντες που παρουσιάζει η ΕΡΤ για τον θεσμό! Μα είστε με τα καλά σας ρε πούστ… μου;   
Παρεμπιπτόντως, νόμιζα πως μέχρι πρόσφατα η αστυνομία ήταν το μαύρο πρόβατο της κοινωνίας. Έπρεπε, δηλαδή, να χάσει κάποιος τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος για να γίνει πάλι αρεστός και συμπαθής. Οι ίδιοι σχολιαστές της επικαιρότητας που καίγανε το θεσμικό όργανο της αστυνομίας, χθες και προχθές μιλούσαν περί πρωτοφανούς δράματος και εμφανίζονταν εμβρόντητοι και θλιμμένοι για τον αδόκητο χαμό των νεαρών αστυνομικών.Τραγική ειρωνεία!Είθισται όταν την πληρώνει όργανο εξουσίας να είναι κανάς πιτσιρικάς που τον στείλανε βορά στο λάκκο των λεόντων οι εφησυχασμένοι και αραχτοί καρεκλοκένταυροι ανώτεροι του. Στο σκάκι, άλλωστε, υπάρχουν τα πιόνια κι αυτοί που τα κινούν... 
Ωστόσο, το πέπλο της μιζέριας που ντε και καλά θέλουν να μας σερβίρουν αμάσητο οι πάντες δεν πρέπει να περάσει! Η οικονομία πάει κατά διαόλου, η κοινωνία έχει απολέσει κάθε ίχνος αρχών και αξιών, το πολιτικό σκηνικό ίδιο κι απαράλλαχτο, ακόμα και η ψυχαγωγία έχει χάσει το νόημά της εξ αιτίας της απροθυμίας του κόσμου να το ρίξει έξω. Ας χαλαρώσουμε λίγο κι ας δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο ήρεμα. Δεν λέω να κοιμηθούμε ούτε όμως και να είμαστε συνεχώς μεμψίμοιροι και μες στην κλάψα. Ρίξτε το λίγο έξω έστω και με μηδενικό προϋπολογισμό. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ κάποτε είπε «Ο κόσμος είναι ένα όμορφο μέρος για το οποίο αξίζει τον κόπο να παλεύεις…» Λόγια προφητικά και διαχρονικά τα οποία πρέπει να τα έχουμε ως μότο ζωής.               

5 σχόλια:

  1. re se auto to sapiokouti o ka8enas leei oti tou er8ei.ti mia mera aspro tin alli mauro! ti mia mera i elliniki astinomia apartizetai apo axristous kai tin alli mera apo hrwes!ola einai kommati tou genikou uperfialou paralogismou tou neoellina....kai fusika ooolaaa kataligoun stin oikonomiki krisi...giauto lew na to riksw kai egw sto daiqiuri...opws o barbas sti foto!xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaaaxaxaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ma ama mia xwra dn dapanhsei xrhmata gia enan toso shmadiko kalitexniko 8esmo, gia pou 8a to kanei??? AMAN pia!! Pws 8a kaliergi8ei to pneuma twn newn ama dn dapanh8oun xrhmata gia tis texnes?!! Allwste pios kalliergimenos an8rwpos dn sygglonizete ka8e xrono apo enan diagwnismo pou symmetexoun tetoioi gigantes tis mousikhs!! Nosokomeia xwris eksoplismo? Aplhrwtoi farmakopoioi? Apergies tou oasa? oikonomikh krish?? Pios asxoleite mauta ta ashmada re aderfe? kai ti les twra 2 nekroi astynomikoi? ti einai 2 nekroi astynomikoi mprosta sthn texnh? eksalou oi parousiastes to eipane, lipy8hkan para poly, se va8mo pou taraxthkan kiolas, allwste to adi8eto 8a htn adithleoptiko!! kai sthn telikh se ligo kairo 8a ksexastei kiolas, h astynomia 8a epistrepsi sthn palia tis 8esh, oloi 8a einai enantion kai oute gata oute zhmia!! kai pou kses mporei na skotwsoun kanenan akoma kai na synexistei o kyklos!! Leptomeries, me tis opies asxoleite h pleba kai oi akalliergitoi!! Opws leei kai to tragoudi, vazw mia fwtia!!! OPAAAAA!! Me liga logia: O kosmos kaigetai kai to m**i xtenizetai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mia zwh o ex8ros tou x8es, einai o filos tou shmera kai toubalin!! Auth einai h pragmatikothta kai o ka8enas paleuei na arpaksei apo opou mporei.. (Mexri edw opios katalave katalave..) To pio 8livero apo ola einai oti ola ta parapanw dystyxws dn periorizonte sthn thleoptikh pragmatikothta, alla pleon einai va8ia rizomena sthn genikotrh neotropia tou ellhna kai oxi mono!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μου επιτρέψεις φίλε μου να διαφωνήσω στο οτι είναι η νεοτροπία του Ελληνα αυτή που αναφέρεις.
    Ηταν η παλαιοτροπία του ανθρώπου να βλέπει παντου εχθρούς.Χωρις το κακό δεν υπαρχει καλό και οδηγούμαστε στην ανυπαρξία.Το κακό είναι μέρος του καλού.Ουδεν κακο αμηγες καλού.Εξάλλου συμφωνώ μαζι σου οτι ο εχθρός σε κάθε γεννια ειναι διαφορετικός.
    Η νεοτροπια του Ελληνα αλλάζει..και γρήγορα,γιατι είναι λαος που ακολουθεί την καρδιά του.Σίγουρα δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο αλλα σίγουρα πολλοι περιμένουν την στιγμή που θα βρουν την ευκαιρία να αποδεσμευτουν απο τα δεσμά τους.Η ελευθερία ειναι έννοια που ο Ελληνας την γνώρισε εξαρχής,παρόλο που στη μεση του ταξιδιου του την έχασε στο τέλος θα την ξαναβρεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκετά αισιόδοξη άποψη(όχι υπεραισιόδοξη)! Ωστόσο, νιώθω λίγο επιφυλακτικός και κρατάω μικρό καλάθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!