Έχει κι ένα επίτευγμα η σημερινή δημοσιογραφία.Δίνοντας λόγο σε αμόρφωτους παρουσιάζει την κοινωνική αμάθεια.
Όσκαρ Ουάιλντ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ στην Ποινικοποίηση της Κάνναβις


            Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος δε συνάδει με το θέμα που θα αναλύσω, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί ένα σλόγκαν διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτούς που αποφασίζουν.
            Το σχέδιο ACTA για παράδειγμα. Anti-Counterfeiting Trade Agreement, δηλαδή, Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης. Με απλά λόγια είναι το γνωστό σύμφωνο κατά της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων στο net, το λεγόμενο copyright κι έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας και γενικά τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι ηλεκτρονικοί παραβάτες. Εδώ είναι όλο το ζουμί…
            Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι βρίσκονται πίσω από το πλάνο της ACTA, όμως, είναι ξεκάθαρο πως με την ποινικοποίηση των ελευθεριών του χρήστη στο διαδίκτυο, διαμορφώνεται ένα καθεστώς δικτατορίας και φίμωσης της πληροφορίας. Διότι σύμφωνα με την αναφορά του σχεδίου ποινικοποιείται κάθε πράξη που “προσβάλλει” την πνευματική ιδιοκτησία- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σε αυτήν την υποκειμενικότητα της παραπάνω φράσης ποντάρουν. Ακόμα και μία ιδέα, μία αφορμή από ένα ερέθισμα που λάβαμε και κυρίως το download και η δοσοληψία οποιασδήποτε μορφής αρχείου, όλα αυτά θα συνιστούν ποινικά αδικήματα και φυσικά θα τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση. Ακραίο το ξέρω. Η εποχή, όμως, είναι εξίσου ακραία…
            Ο Μισέλ Φουκώ, πρώτος,(Γάλλος Φιλόσοφος)μίλησε για την άρση της ιδιωτικότητας με τη δημιουργία των κοινωνιών επιτήρησης. Οι σημερινές μικρές κοινωνίες επιτήρησης όπως το Facebook λόγου χάρη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέλεια εργαλεία, σε ακατάλληλα χέρια τουλάχιστον, για την παρακολούθηση και για τον έλεγχο του διαδικτυακού κι όχι μόνο λόγου. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί σε πρώτο στάδιο, ο εκφοβισμός του χρήστη και σε δεύτερο και τελικό στάδιο, η παρεμβατικότητα στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της βούλησης. Η χειραγώγηση, άλλωστε, ενός κοινού παγκόσμιας κλίμακας με δεδομένη την απουσία της ουδέτερης κι αντικειμενικής πληροφόρησης, καθιστά το έργο ευκολάκι… 
            Δυστυχώς, το σχέδιο ACTA έχει μπει ήδη σε πορεία. Επί του πρακτέου, όμως, δεν έχει αρχίζει να εφαρμόζεται. Το Σύμφωνο, αν ψάξετε, υπογράφηκε πανηγυρικά από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές άλλες. Η Google σε συνεργασία, άρχισε ήδη να παρακολουθεί την επισκεψιμότητα των χρηστών της και τις επιλογές-προτιμήσεις τους.  Και λάβετε ως σταθερά το ότι η Συμφωνία έγινε γρήγορα και μυστικά. Επιπλέον, διαφαίνεται καθαρά πως οι κυβερνήσεις, πλέον, δεν έχουν τέτοια δύναμη και ενδεχομένως υποκινούνται. Και βλέπω πως η σταδιακή μοναρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου, παγκοσμίως, θα επηρεάσει κι άλλο τις ζωές μας. Πρέπει να αντιδράσουμε! Ειδάλλως, αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που ήξερες… 

2 σχόλια:

  1. Σύντομο και περιεκτικό το άρθρο.Λες ό,τι πρέπει να πεις χωρίς να κουράζεις,γκρινιάζοντας και βρίζοντας.
    Όσον αφορά το περιεχόμενο με κάλυψες απόλυτα.
    Η μόνη παράλειψη κατα τη γνώμη μου είναι ότι δεν τόνισες το οτι το σχέδιο το υπέγραψε ΚΑΙ η Ελλάδα και κανείς δεν πήρε πρέφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα δοθεί μεγάλη μάχη για να πέσει η ελευθερία στο κυβερνοχώρο!!! θα παλέψουμε με πληκτρολόγια και ποντίκια!!!! ελευθερία - πειρατεία - ανταλλαγή!!!! με διάδοση του διαδικτύου πέρα από τον εργασιακό χώρο στην αρχή ασκήθηκε πίεση στις τηλεφωνικές εταιρίες και μειώθηκε το κόστος του τηλεφώνου.μετά ασκήθηκε πίεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εφόσον ο κόσμος άρχισε να επικοινωνεί και να ταξιδεύουν οι απόψεις και να εκφράζεται ο καθένας με την αλήθεια του και κλονίστηκαν κυβερνήσεις...στη συνέχεια χτύπησε τις βιομηχανίες της μουσικής!και καλά τους κάναμε ! οι πειρατεία έριξε τις τιμές τις δισκογραφίας κατακόρυφα! γιατί δηλαδή έπρεπε να δίνεις 20 και25 ευρώ για ένα CD που καμιά φορά είχε μόνο ένα τραγούδι που να ακούγεται??? και το ίδιο πάθανε και με τις ταινίες και τα dvd! γιατί οι βιομηχανίες είναι ξεροκέφαλες και δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους! όταν ρε απαίσιε έχει το εισιτήριο στο σινεμά 9 και 13 ευρώ και η ταινία σου είναι μία ακόμα κινηματογραφική πατάτα εεε σόρυ θα κατεβάσω την ταινία και θα δω στάμπα γιατί εσύ είσαι ατάλαντος και απατεώνας και εγώ δε μασάω κουτόχορτο! ας τους να μαλλίαζει η γλώσσα τους! για πειρατεία δύσκολα θα μας μπαγλαρώσουν...αυτό που θα γίνει είναι να εξαναγκάσουν τις εταιρίες να μειώσουν τις ταχύτητες.ειδικά στην Ελλάδα πιστεύω θα αργήσει να έρθει.το ίντερνετ και η μαζική χρήση τους συμβαίνει μόνο μια 10ετία.. είμαστε η χώρα της καθυστέρησης γενικά..οπότε να και κάπου που χρησιμεύει!!!!!! να κοιτάξουνε να συμμαζέψουν άλλου είδους εγκλήματα(ηλεκτρονικές απάτες,σεξουαλικές κακοποιήσεις,τρομοκρατία) που γίνονται με τη βοήθεια του διαδικτύου...που ούτε αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα βάζουν με την πειρατεία και την ελευθερία λόγου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!