Έχει κι ένα επίτευγμα η σημερινή δημοσιογραφία.Δίνοντας λόγο σε αμόρφωτους παρουσιάζει την κοινωνική αμάθεια.
Όσκαρ Ουάιλντ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Μα “OXI”, ξημερώνει μια όμορφη μέρα…!


Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εθνικής επετείου γαρ, βρισκόμαστε στον απόηχο των εξελίξεων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου και προέκυψε το τελικό αποτέλεσμα για το διαφαινόμενο “κούρεμα του χρέους”-ειλικρινά σιχάθηκα αυτή την πεισματική του χρήση από τους δημοσιογράφους. Η θετική, αν μη τι άλλο, έκβαση της Συνόδου Κορυφής εξασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αφού το “κούρεμα” των κρατικών ομολόγων θα ανέλθει στο 50%. Έτσι, ο Πρωθυπουργός κι ο Υπουργός Οικονομικών είχαν κάθε λόγο να επιστρέψουν χαρούμενοι μετά τη θετική, επαναλαμβάνω, εξέλιξη των πραγμάτων.
Ειλικρινά, αυτή η διάχυτη αισιοδοξία-ανακούφιση-ικανοποίηση που επικρατεί τα δύο τελευταία 24ωρα είναι ,τουλάχιστον, προκλητική! Με δεδομένο το ότι πίσω στην ελληνική πραγματικότητα, κύριοι, το κλίμα δεν είναι και τόσο ευοίωνο(και για σας) κι ο κόσμος θέλει μία μικρή αφορμή για να ξεφύγει, σας συνιστώ να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με μεγαλύτερη σεμνότητα και συνέπεια. Το ότι υπογράφηκε και συμφωνήθηκε από κοινού η ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας καθώς και ο απόλυτος εξευτελισμός της ελληνικής αξιοπρέπειας\φιλότιμο, για μένα, τουλάχιστον, δε συνιστά και τόσο μεγάλη επιτυχία, πολύ περισσότερο λόγο για διθυράμβους και θριαμβολογίες. Θα πρέπει, επιπλέον, να σας ενημερώσει κάποιος επικοινωνιολόγος πως θα ήταν φρόνιμο να κρατάτε μικρό καλάθι, ενώ όταν εκδίδεται διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, να μην εμφανίζεται μία έκθεση ιδεών, αλλά απτά επιχειρήματα πως η κρίση αυτή είναι προσωρινή… Μολονότι, αγαπητοί μου για καμιά εικοσαριά+ χρόνια θα λογοδοτούμε και για την “ανάγκη” μας στην frau Μέρκελ και σε όλα τα μεγάλα “σκυλιά” της Ε.Ε. που με τέτοιο ζήλο και με τέτοια προθυμία μας γλίτωσαν από την καταστροφή.
Κατά τ’ άλλα, η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε ή μάλλον αμαυρώθηκε ,όπως αρέσκονται τα ΜΜΕ να λένε,  από κάποιους μεμονωμένους μπαχαλάκηδες… Τα ίδια λόγια, οι ίδιες ατάκες από τα πρωϊνάδικα μέχρι και τα μεσημεριανά-απογευματινά δελτία ειδήσεων. Ακριβώς στην ίδια κατευθυντήρια γραμμή. Κι όμως η εικόνα εκθέτει… Δεν επρόκειτο για τίποτα οργανωμένο. Η λαϊκή αντίδραση του κόσμου ήταν πέρα για πέρα αυθόρμητη. Ούτε οργανωμένους του ΠΑ.ΜΕ. είδα, ούτε τίποτα.
Η παρέλαση έχει συμβολική αξία κύριοι. Δεν είναι η βιτρίνα ούτε το πρεστίζ της ελληνικής ταυτότητας. Είναι ένας φόρος τιμής σε κάποιους που σκέφτονταν διαφορετικά, μοναδικά. Είναι λόγος μνήμης και υπενθύμισης κάποιων ιδανικών, κάποιων ανθρώπων. Η Ελλάδα δε διασύρθηκε σήμερα επειδή ματαιώθηκε η παρέλαση. Διασύρεται επειδή εναποθέτει τις τύχες της σε ξένα χέρια. Διασύρεται γιατί έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία της και το διεθνή σεβασμό(μετά και τη μεταπολίτευση). Διασύρεται γιατί είναι ανίκανη να εξασφαλίσει βιώσιμο παρόν και μέλλον και τρέχει σε ξένες βοήθειες. Θα πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσουμε τις διαφορές του είναι και του φαίνεσθαι.
Βέβαια, όπως κι ο αγαπημένος μου Όσκαρ Ουάιλντ θα ‘λεγε, κανείς δε μπορεί να σε υποτιμήσει δίχως τη συγκατάθεση σου. Και τα ΜΜΕ σ’ αυτό πατάνε. Ε Κυρία Διαμαντοπούλου;

Υ.Γ.1. Για δύο εβδομάδες η Αθήνα ήταν πνιγμένη στα σκουπίδια. Αυτή ήταν εικόνα εξαθλίωσης και ντροπής.
Υ.Γ.2. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το θάνατο ενός διαδηλωτή-άνεργου, με παιδιά, οικοδόμου. Αυτή είναι αιτία κατακραυγής.                

3 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με όσα λες,Χρήστο. Η ματαίωση της παρέλασης και η οξυμένη αντίδραση από το λαό για εμένα δικαιολογούνται από την παρούσα κατάσταση. Η παρέλαση είναι ο τύπος, η ουσία βρίσκεται στο ότι για να συμβαίνουν αυτά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ας το αναλογιστούν επιτέλους. Επίσης, η στάση των ΜΜΕ ήταν απογοητευτική εκείνη την ημέρα.Σέβομαι ότι υπάρχουν κάποιοι θεσμοί και δημοκρατικά ιδεώδη, αλλά που είναι η δημοκρατία; Αποδεικνύεται απλά με μια παρέλαση ή με δημοκρατικούς νόμους, θεσμούς και πολιτικές; Όσο για τα υστερόγραφα, έτσι είναι πραγματικά όπως τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η στάση των ΜΜΕ,Μάγια,είναι απαράδεκτη από την αρχή της δημιουργίας των ιδιωτικών καναλιών.Όταν και το κεφάλαιο συναλλαγών μεταξύ των πολιτικών και των καναλαρχών ξέφυγε από τα επιτρεπτά όρια κι άρχιζε να ελέγχει...Η δημοκρατία έχει παραφραστεί εντελώς πλέον.Σ'αυτό δυστυχώς συμβάλει και το αρκετά χαμηλό επίπεδο κριτικής ικανότητας της ελληνικής κοινωνίας.Η νύξη μου στον επίλογο αφορά την παιδεία και τη λειτουργία της που δεν είναι τυχαία παρακμάζουσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρήστο δεν έχω σχόλιο, αλλά δες ένα αρκετά καλό μπλόγκ-είναι το tovytio.wordpress.com. Μανώλης Χαιρετάκης.
  Υ.Γ.Βάλε μια διαδικτυακή διευθυνση επικοινωνίας με το μπλόγκ σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!