Έχει κι ένα επίτευγμα η σημερινή δημοσιογραφία.Δίνοντας λόγο σε αμόρφωτους παρουσιάζει την κοινωνική αμάθεια.
Όσκαρ Ουάιλντ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η Λαοθάλασσα της αγανάκτησης


                Υπάρχει μία λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο που δεν ενυπάρχει σε όλα τ’ άλλα. Είναι η λέξη φιλότιμο. Όσο τετριμμένη και συνηθισμένη προπαγάνδα ενός πεπερασμένου promotion κι αν προβάλλει, ευτυχώς ή δυστυχώς αποτελεί γενική αλήθεια που ιστορικώς τουλάχιστον έχει αποδειχθεί.
                Το γεγονός των ημερών στην τοπική αλλά και στην ξένη ειδησεογραφική επικαιρότητα είναι η μαζική κινητοποίηση του κόσμου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, των Χανίων, του Βόλου, της Ρόδου και αρκετών άλλων γέμισαν ασφυκτικά από τους αγανακτισμένους πολίτες. Κυρίως στην πλατεία Συντάγματος όπου και μαζεύτηκαν 25.000 νοματαίοι έξω από τη Βουλή. Αλλά και στην πλατεία Αριστοτέλους μαζεύτηκαν γύρω στις 10.000 κόσμου. Τα νέα αντισυνταγματικά κι εξοντωτικά οικονομικά μέτρα που είναι προ των πυλών φαίνεται πως ήταν το κύκνειο άσμα στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Κι όσοι πίστευαν πως ο ελληνικός λαός θα τα καταπιεί αμάσητα, αδιαμαρτύρητα κι αγόγγυστα ας καταπιεί καλύτερα τη γλώσσα του(μεταξύ αυτών κι εγώ)! Δε με τιμά αυτό που θα πω, αλλά πίστευα πως όλη αυτή η περιρρέουσα δυσαρέσκεια που πηγάζει από το καθημερινό σκηνικό και τους απλούς πολίτες, θα έμενε απλά ως ένα πέπλο μιζέριας κι αλληλοσπαραγμού. Χαίρομαι μα την αλήθεια που διαψεύστηκα τόσο καταφανέστατα.
                Αυτό που μου προκάλεσε, ωστόσο, μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η άμεση και καθολική ανταπόκριση του κόσμου σ’ ένα γενικό κι αόρατο κάλεσμα για άμεση αντίδραση κόντρα στα προαναγγελθέντα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες διακυβεύονται πολλά(η δόση του δανείου δε δύναται να αποπληρωθεί από το κράτος κι έπονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, τίθεται ακόμα κι ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!). Κι ο κόσμος ενήργησε την καταλληλότερη στιγμή! Μα το Θεό, όμως, εξεπλάγην περισσότερο από την αντίδραση του κόσμου όταν είδε μέλη του ΠΑ.ΜΕ. και του Μ.Α.Σ. να μοιράζουν προκηρύξεις. Αμέσως μόλις τους είδε άρχισε να τους γιουχάρει και έσκιζε επιδεικτικά τα “πομπώδη” και “μεγαλόστομα” χαρτιά! Εντάξει τα παιδιά που τα μοίραζαν δε φταίνε σε κάτι. Τη δουλειά τους κάνουν. Όμως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Σήμερα διαδηλώνει ο λαός κόντρα σε κάθε μορφής εξουσία. Δε βαφτίζεται αναρχία, δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα ή σε κάποιο συνδικάτο. Είναι μια αυθόρμητη κι ειλικρινής διαμαρτυρία της πλειοψηφίας. Εκείνης της πλειοψηφίας που ,παραδόξως, τόσα χρόνια επισκιάστηκε κι υποβαθμίστηκε από τη μειοψηφία. Από αυτούς που αποφασίζανε προκλητικά.
                Η ιδεολογική βάση των “Αγανακτισμένων” είναι απλή και μη κερδοσκοπική. Γενική κι ομόφωνη διαμαρτυρία για την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική κρίση που επικρατεί.
                Αυτή η ευγενής και κυρίως αναίμακτη μαζική κινητοποίηση στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι παραλήπτες του είναι εκ των πραγμάτων εξαναγκασμένοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Η αφύπνιση του κόσμου από το λήθαργο ήρθε γιατί πολύ απλά έφτασε η ώρα να έρθει. Γιατί άμα χτυπήσεις τον Έλληνα στο φιλότιμο δε θα πας “ατουφέκιστος”.            

Υ.Γ. Προς τους Αγαπητούς Ισπανούς:Ξυπνήσαμε και βάλαμε τα ξυπνητήρια μας και για μετά...
Μτφρ.- Desperte y ponemos nuestras alarmas y despues...

1 σχόλιο:

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!